Skip to content

棄養就是仆街!

十二月 8, 2016

七月搬入現居, 就跟狗狗結下不解之緣,鄰家的狗日日過來。鴛鴦,是我改的名,大概一歲(目測),是狗媽的第4胎。這狗狗不知怎麼原因,非常喜歡過來,我地本身無養開狗,充其量只能提供糧水,暫時亦沒有能力添加一個家庭成員。
狗主超PK,佢地採取放養態度,但範圍局限屋企後園(同我家前園相通),對佢家嚟講,狗只係看門畜牲,4歲多狗媽已被第一胎兒子又搞大個肚,最近生多兩隻小狗,現約3個月,全部狗都唔沖涼,七月大熱天時,甚至連足夠的水都沒有,全部狗過來飲水,狗媽亦不夠奶,最近連3個月大的小狗也過來食糧,目測不夠飽。你會問,點解唔絕育? 佢地概念係, 困住佢,唔俾佢同出面D狗有交流自然唔會生!同埋做絕育要錢!所以從小學少主得知,佢地竟然軟禁狗媽,一日放4次出後園大小二便,仲嫌狗媽食得多。狗狗一般會日日早晚過嚟食糧,估計係因為全部都餓!

::: 狗媽與二狗B ::

跟鴛鴦同一胎的小狗奶茶(囡),今早從狗主工人姐姐證實狗主專登車走棄養,最慘唔知車去邊。聽聞本來想連同鴛鴦一同車走,好彩當時鴛鴦唔知匿咗去邊,狗主搵唔到。工人姐姐告之,下一隻,一定係鴛鴦,就等狗主得閒就會車去棄養。

上:被棄養的奶茶小時候,估計因為毛囊蟲爛面嫌醜樣

這個slideshow需要JavaScript。

:::可憐的鴛鴦 :::

鴛鴦面上有傷(見上圖),只知結痂痕佢又抓損,沒完沒了,警覺性高,可摸頭但隔離業主(不是狗主)嘗試為牠帶防虱帶不成功,差點被咬。這小狗很有性,有雞雞叫sit 曉坐。作為鄰居,我唔想見到佢被棄養。懇請有心人可以提出幫助,救走小狗鴛鴦。

yuenyurn06

:::鴛鴦未出事前係好靚仔0架!旁邊聽少主講叫Rocky ,就是二狗B之父,狗媽第一胎仔。:::

更新:聯絡上RCAP 等毛守回覆。同時亦因為今次了解到毛囊蟲的知識,謝謝RCAP哥哥初步評估,並提醒要食低蛋白餐,免得令情況惡化。

延伸閱讀:

1. 奶茶

廣告
No comments yet

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: