Skip to content

下次鬧人,唔好用錯字

九月 1, 2011

廣府話呢,比普通話更「到肉」,一針見血。懂得兜圈去說話,更分分鐘一針見大動脈,「把把」聲出血。無意中找到一個非常有趣的網站 — 九唔搭八要跟大家分享一下,就是解釋廣府話俚語的典故,當中很多都是不時聽到身邊的人會講,甚至自己也會偶爾用到的。以下節錄給大家參考參考:

“死扑街”的由來(原來唔係粗口)

五六十年代系香港有好多有錢的死鬼佬,成日媾女。果陣時唔似而家又卡拉ok、又上網甘多娛樂活動,媾女基本上只有四種選擇,
第一種:比較無錢就去公園郊遊
第二種:有d錢就去睇戲
第三種:比較有錢就去跳茶舞
第四種:高尚人家去打網球
一般用打網球呢種方法媾女的都係有錢仔,又偏偏係呢班友最無本心,經常嚼完松,搞大人個肚又唔認數,所以廣大市民都好憎恨呢班以體育為名玩弄女性的傢伙,因為係呢班人裡面有好多都係鬼仔,果時系香港鬼佬仲比較霸道,所以大家都唔敢直接叫“衰人”,就用英文叫呢班人做“sports guy”,中文意思系“玩體育的死仔”。經常有家長同d意亂情迷的女兒講,“果個系sports guy尼嘎,玩你嘎咋,女。”到後來,“sports guy”就被音譯成廣州話“死卜街”,凡系d好衰好衰的人都係。

如果「死仆街」不是粗口,那粗口又包括什麼呢?網主倒真夠「深入」,有興趣可以到此一遊 — 廣州話粗口研究

————————————————

好0勒,兜圈子的範例呢?就是試探/暗串式語句:

阿媽同阿女講:「如果另一半真係鍾意你,就唔會成日掉低你0係屋企唔理。真係鍾意妳,就會一日不見如隔三秋咯呵?」

阿女(偷笑):「係呀,係呀。」[阿女則一星期幾晚「短聚」,一日「長聚」]

所以呢,語末助詞的威力真的不可少看。

No comments yet

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: