Skip to content

髮型 ‧ 「陣亡」

一月 29, 2010

一早起來,洗頭兼上卷set頭,彈力素跟髮gel都用上了。什麼頭?梁愛詩個頭,六零年代短鬈髮,往外鬈,似而是非的Omega妝。明確一點,白燕時代最流行的短鬈髮。

媽咪:「咩味呀?咁大陣火酒味?邊個攪嘢?」(之後四處探頭探腦)
我:「哦?有味咩?我0岩0岩set完頭,見有支噴髮膠咪拎嚟用下囉!」(好日唔用)
媽咪:「你支咩嚟0架!?燒得着個頭呀!」
我(已經忍唔住笑):「吓?咁掉咗佢囉!」
媽咪:「邊支?邊支?快d叫Daddy拎去掉咗佢!嘩!多火酒到丫!真係燒得着個頭呀!」
我:「哈哈…哦,咪同阿妹set頭0個支囉!」

係呀~ 人人都說我為什麼「0靚妹樣」梳一個如此老氣橫秋的髮型。所以,一般都會加hair band,以tune down整體mature的感覺。每次見人,總愛討論我的髮型,女士的FAQ是究竟你是如何弄這造型?所到之處,從未見過我的,都會投以奇怪目光,覺得我「細路扮大人」兼「懶扮嘢」。更試過地鐵上,幕門玻璃反映兩母女於我背後討論我為何打扮如此「老積」(那天穿了上上一季Mango 草綠色配薰衣草floral print的雪紡連身裙配白色Wedge 3吋涼鞋)。嘻~~ 主要都是因為我那像中學生的娃娃臉啦!

從小,長短直鬈都通通試過。冬菇頭、及肩長髮、TB頭、芳芳姐Omega飛女裝……每一個髮型都曾引來很大迴響。可恨的是自與「肥仔丸」為伴有了包包臉後,局限性大了許多。現在的是最舒服最配合臉型的了,自己能夠弄得到又carry得到,已值得我引以為傲 — 因為我不‧想‧再‧被當成小妹妹般看待

[以上篇幅於三日前執筆]

—————————————————–

P.S.

這一個月為了跟論文拼搏而閉關,只有午飯跟晚飯偶爾跟父母出街。隔絕所有同輩面對面interaction,差不多全面停頓短訊,no shopping。加上這個月內遇上種種的家庭、感情糾纏,以致所接收的負面說話佔了生活的八、九成,絕對有心力交瘁的感覺,近一星期尤其越近死線更有depress兼燥狂的感覺。嚴重得自己很用心地化了妝,也找不到昔日的神采;這個月連平常做facial的勁兒都沒了;做慣花蝴蝶的我,一下子變成來來去去只選最「就手」的穿上身;一個月沒有心情看電視,逐少把Baby吩咐的「黑執事」(網上版)看完已是創舉;時間不許可之下,更惶論下廚做蛋糕去發洩。偏偏雙子座擅長人前裝開心,只會自己閉門獨自神傷,喊、喊、喊兼忟、忟、忟。

週末終於可以出關了,再閉關的話,真的遲早無抑鬱也有鬱燥症。多得這個角落陪我渡過這難捱的一個月,多得Baby 日日keep住FB contact,兼容許我一日一電,那怕只有半小時。多得Baby B 異常頻密的遠方電郵慰問。亦多得Baby C的及時雨令我出關有望,這可是我的福氣。

只是,我很不爭氣,今日死線了,凌晨時份情緒終於崩潰了……

[執筆於今晨06:30]

P.P.S To Baby : 今早語氣重了,對‧不‧起……



[執筆於今晨08:19]

廣告
6 則迴響 leave one →
  1. 一月 29, 2010 15:07

    原來你樣子咁cute!
    咪講笑,過多幾年,你就會覺得自己小妹妹既樣係幾好!

    • 一月 29, 2010 22:16

      係呀~ 最常聽到嘅形容詞就係可愛。日本老師都用卞娃依形容我。不過配合TWIT呢個身份,確實有點怪呀。

  2. 一月 29, 2010 15:35

    給人的感覺除了外觀,還有態度。不是叫妳板起臉做人,但妳表現太開朗也容易令人覺得很小朋友。

    本想叫妳戴眼鏡,但一個選不好很容易變成小雲XDDD

    • 一月 29, 2010 22:24

      本想叫妳戴眼鏡,但一個選不好很容易變成小雲XDDD –> 被說中。我戴眼鏡確實像小雲。呵~

  3. megmar permalink
    一月 30, 2010 19:33

    我個死人頭是完全做唔到咩髮型的
    我d頭髮好直, 直到曲唔到
    電左又勁快彈返直, 頂佢
    唉~我家陣好頭痕呀
    無理由直髮咁黎嫁架頂!!!!

    搵人整又貴呢

    meg

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: